onsdag 30 september 2009

Breven inifrån


Jag har många gånger tänkt att läsa John Marsdens "Imorgon när kriget kom", men det har aldrig blivit av. Jag har iallfall läst en bok av honom nu, "Breven inifrån".

Tracey sätter in en annons i tidningen och Mandy svarar. Så börjar femtonåringarnas brevväxlande. Till en början är deras brev vanliga, de frågar försiktigt saker om varandra och de berättar om händelser ur deras liv, som vunna basketmatcher, sina vänner och skolan. Men efter ett tags brevväxande börjar breven från Tracey sluta komma och Mandy får onda aningar om vad som kan ha hänt. När Mandy efter ett tiotal brev utan svar plötsligt får ett svar ändras synen på Tracey drastiskt. Från att ha varit den basketspelande tjejen med normal familj, vänner och skola visar det sig att allt det bara varit ett spel. Brevet från Tracey är argt och hotfullt och hon skriver att hon vill ha något med mer med Mandy att göra. Mandy blir både rädd och ledsen men ändå nyfiken och lyckas tillslut få ur Tracey att hon sitter inne på ungdomsanstalt där hon lever utan vänner, saker att göra och där hon behandlas illa.

Den här boken som ni kanske har förstått är endast uppbyggd på brev, vilket gör den speciell. Det är en otroligt bra idé som jag själv faktiskt försökt mig på, men för att lyckas måste breven vara väldigt bra skrivna och få med sådant som man som läsare vill veta. Det lyckas John Marsden verkligen med! Breven är intressanta och de bygger upp en spänning så att man bara måste läsa nästa brev och nästa och nästa. Så plötsligt tar boken slut och lämnar läsaren med ett enormt frågetecken i huvudet. Så som den slutade kanske var det ända slutet som gick att göra, men man vill verkligen få veta mer, så jag vet inte om jag ska gilla slutet eller inte.
Jag är verkligen sugen på att läsa mer av honom, men jag undrar om någon av er läsare har läst "Imorgon när kriget kom" och de andra böckerna, och i såfall vad tyckte ni?
/Hanna

fredag 25 september 2009

Tre böcker att läsa



Hej! I torsdags var jag på mitt första bokcirkelmöte. Vi var 6 st tjejer men till nästa gång är vi fler ( vilket faktiskt också innefattar 2 killar). Varför är det alltid så få killar? Det kan ju inte vara så att de är mindre intresserade av litteratur det måste ju bero på att de kanske inte vågar.

Vi diskuterade iallafall en bok som heter "Sprickor och honungslim" som jag faktiskt läste i somras, men minnet klarades upp under diskussionen Det är en väldigt fin berättelse som jag rekommenderar Sedan fick vi också presentera oss själva och berätta om några läsupplevelser från när vi var små tills nu. Jag tipsade och berättade om barnboken "Diddel daddel min farbror blå" som var min klara favorit när jag var jätteliten. Sedan berättade jag också om hur Harry Potter böckerna fick mig att börja läsa och sist berättade jag om några läsupplevelser jag har haft senaste åren. Bla Tusen gånger starkare (Katarina Herrström) , Svenne (Per Nilsson), Bryta om ( Åsa Anderberg Strollo) och Hungerspelen (Suzanne Collins). Jag valde de inte för att de var mina favoriter utan det var mer bara några jag kom att tänka på.

Vi fick också tre böcker att läsa tills nästa gång (om en månad).

"Innan jag dör" (som jag också läste i somras)
"Deluxe"
"Oskar och den rosa damen"

Alla tre har temat döden, ett tema som var bestämt av vår ledare. Ett sammanträffande eftersom jag just gjort en tema-trio om just döden. Men det ska bli roligt att läsa och diskutera böckerna nästa gång. Dessutom fick jag låna en bok av en tjej på bokcirkeln som jag också vill läsa. "Den första hustrun" av Philippa Gregory.
Nu snurrar mitt huvud av allt jag vill läsa, det har ju också kommit ut massa nya böcker nu i höst. Men jag får ta det lugnt och ta en bok i taget ;)
/Hanna

onsdag 16 september 2009

Tematrio- Döden

På Lyrans bokblogg var veckans Tematrio Döden, något som jag ville skriva om eftersom att jag snabbt kom på några alternativ.


1. Boktjuven av Markus Zusak. En av mina absoluta favoriter, i boken är Döden berättare och min syn på döden förändrades helt efter att ha läst denna fantastiska bok.

2. Innan jag dör av Jenny Downham. Tessa 16 år har haft cancer i fyra år. Nu vet hon att hon högst har några månader kvar att leva. Då gör hon lista på saker hon vill hinna med och uppnå. En bra bok som verkligen gjorde att jag började tänka mycket. Hur skulle min lista sett ut om jag hade varit i Tessas situation, hade jag varit rädd och ledsen för allt jag aldrig skulle få uppleva?

3. Om jag stannar av Gayle Forman. En nyutgiven bok jag verkligen vill läsa. Mia 17 år skadas i en bilolycka och båda hennes föräldrar dör. Hon är ett sorts utomstående Jag. Hon ser sig själv ligga på sjukhuset på intensivården och hon uppfattar allt som händer runt omkring henne. Men hon måste tillslut välja mellan att leva och dö.

måndag 14 september 2009

Liv och Lovisa


Liv och Lovisa går sista året i högstadiet i samma klass. Snart är nian slut och allas liv kommer gå olika vägar, Liv och Lovisa är glada att de snart slipper varandra. Sedan Lovisa började i 7:an har de aldrig kommit överens, de är så olika och det gör att det lätt blir bråk mellan dem. Lovisa är rik och populär och Liv är rena motsatsen. Men båda två har en ensamstående föräldre och när Liv en dag kommer hem och får veta av sin mamma att hon dejtar Lovisas pappa ställs allt på sin ända. Den här sommaren efter nian som skulle blivit den bästa någonsin verkar bli den mest hemska sommaren i Livs liv.


Låter det klyschigt? Efter halva boken var jag lite besviken, det var en riktigt typisk tonårsbok som upprepade samma gamla tema. Jag känner igen det här temat från bl.a. en film där två ovänners föräldrar blir ett par men också från en annan bok. Men som tur var tog boken en liten annorlunda vändning i andra halvan och blev lite mer olik den klassiska historien.


Annars var boken bra, bra berättat så man vill fortsätta läsa. Bra beskrivningar så man kunde föreställa sig scenerna, speciellt Lovisas enorma lyxiga hus. Emma Granholm har ju skrivit Simon och Sophie också, och jag tror att jag gillade den mera. Men det är svårt att säga sånt tycker jag. Alla böcker är ju olika och berör en på olika sätt.


/Hanna

måndag 7 september 2009

With lots of love from Georgia

Hej!

Senaste gången jag var på biblioteket så letade jag länge efter en passande bok på engelska och där hittade jag en bok som heter "with lots of love from Georgia". Jag hade aldrig hört talas om boken eller författaren och valde den mest för den fina framsidan. Men jag gillade faktiskt boken, den var härlig att bara läsa.
Boken handlar om Gerorgia, en amerikansk tonåring. Under några månader får man följa hennes liv i jakt på pengar till en stor konsert hon vill gå på, jakt på extra jobb, jakt på en pojkvän och jakt på ett roligare liv. En dag så hittar hon en ful gul anteckningsbok som hon fått från en i släkten, hon bestämmer sig för att skriva i den och hon börjar göra listor. Listor på allt möjligt och det är väldigt roligt att läsa. Det kan vara en lista på saker hon inte gillar men som alla andra gillar, saker världen skulle klara sig utan, jobb hon skulle vilja ha, favorit cafén m.m.

Ett ord som beskriver boken är Underhållande. Den var rolig att läsa eftersom hon hade ett typiskt liv med vardagliga problem men också några större, som t.ex en död pappa, en mamma som jobbar sig trött m.m.

Så det här är ett tips för dem som är lite nybörjare på att läsa böcker på engelska. Andra ungdomsböcker på engelska som jag kan tipsa om är:

Berserk av Alley Kennen
The Giver av Lois Lowry
Charlie and the chocolate factory av Roald Dahl
Freaky green eyes av Joyce Carol Oates

/Hanna