måndag 31 maj 2010

En föreställning ni måste se!


Förra veckan var jag med VIPP och såg en fantastisk föreställning, Momo-eller kampen om tiden, uppsatt av Enskedespelet. För mig var Enskedespelet ingenting jag kände till innan jag såg Momo. Men nu vet jag att det är en teatergrupp som är öppen för alla. Gruppen har ca 100 medlemmar i åldern 4-70 år och medlemmarna kan vara allt från amatörer till proffs. Varannat år gör de en uppsättning av en pjäs och i år var det Michael Endes kända historia , Momo eller kampen om tiden.

Det var en varm majkväll vi gick genom fina Enskede mot Margaretaparken och det stora tältet där föreställningen skulle spelas. Stämningen var härlig, fullt av folk som väntade på att komma in och innifrån tältet hördes peppande prat och hejarop från skådespelarna.
När man kom in i tältet blev man visad till sittplatser längs kanterna. I mitten var scenen, som idag var täck av sand. Första scenen satte igång när alla i publiken var på plats och in rusade barn och vuxna i alla åldrar.

Efter två och en halv timme var föreställningen slut och jag lämnade tältet helt uppfylld av den fantastiska stämningen. Tänk att så många människor kunde spela teater så samspelt och tänk att alla vara så engagerade, stora som små, amatörer som proffs. Det var så otroligt bra alltihopa. De hade verkligen fått historien om Momo att bli intressant. De hade lagt in mer ”moderna” inslag som förklarade att tiden försvann och blev snodd, men de visade det via saker som vi kunde relatera till. T.ex. Stressen i snabbmatskön eller barnen som tvingades leka med hemska leksaker när föräldrarna inte längre hade tid för dem.

Hon som spelade Momo, Siri Neppelberg, var jättebra och hon verkligen levde upp till min bild av Momo. Hon var så otroligt säker på scen och hade en sådan klar röst att man automatiskt lyssnade och blev lugn av allt hon sa.

Ni som inte har sett den föreställningen gå och gör det! Det är inte många föreställningar de har kvar nu, så ta chansen!
Läs vad andra tycker om föreställningen på Palatsets TEATERgrupp och läsa gärna mer om Enskedespelet .
/Hanna

fredag 28 maj 2010

Två böcker på engelska


Här är två tips på ganska lättlästa böcker på engelska för den som vill öva upp sig och går i högstadiet ,ungefär.


Time Bomb - Nigel Hinton

När jag praoade på Stadsbiblioteket fastnade min blick på den här boken. Den har en fin framsida och så tyckte jag att titeln lät väldigt intressant. Boken utspelar sig under 1949 och man får följa fyra killar under ett sommarlov då de är 12 år. Under andra världskriget slog det ner en bomb i området där de bor och en villa på en höjd jämnades med marken. Nu är det bara ruiner och höga kullar kvar och dit går de fyra killarna för att fly alla vuxna och den vanliga världen. En dag hittar de en odetonerad bomb och bomben blir deras hemlighet. En hemlighet som ger deras vardag spänning och styrka.



Boken var väldigt målande skriven och med lite humor. Huvudpersonen (som är en av de fyra killarna) är väldigt intressant och man får inte bara ta del av hur han har det med sina kompisar, utan också hans familjeproblem. Den utspelar ju sig på slutet av 40-talet och jag får väldigt tydliga bilder hur det var då, i skolan och i hemmen. I mitten av boken kommer en väldigt intressant person in i berättelsen och ger den ny fart. Ett tips!






Small steps-Louis Sachar

Det här är fortsättningen på "Holes", men det går bra att inte ha läst "Holes" innan. Det blir lite roligare om man har det eftersom att det ibland kastas in lite återblickar eller roliga repliker som man bara förstår då, men det är inget nödvändigt. Huvudpersonen är utbytt, det handlar inte längre om Stanley, utan om hans kompis Armpit. Armpit har bestämt sig för att starta ett nytt liv efter de förskräckliga månaderna på Camp Green Lake. Han vill lämna kriminaliteten bakom sig och bli "normal". Men hans planer går inte riktigt som han tänkt eftersom att X-ray ( känd från Holes) erbjuder honom ett sätt att tjäna snabba pengar som låter helt ofarligt men visar sig urspåra ganska snabbt.



Låt er inte luras, det är inte bara en historia om kriminalitet och om hur Armpit råkar illa ut. Det finns mycket annat fint i berättelsen som jag gillar, Armpits kärlek till både vänner, familj och en mycket speciell tjej. Jag gillar också musik-temat i berättelsen som kopplas samman med sättet X-Ray vill tjäna pengar på och det är också kul att läsa om det typiska levnadssättet för amerikanska ungdomar. Ett tips!


Kommentera gärna och säg vad ni tycker om tips på engelska ungdomsromaner, är det bra att ge sådana tips eller onödigt?



/Hanna

onsdag 26 maj 2010

Mysig BOKarna-träff


Förlåt för att jag skriver så sällan, men jag ska bli bättre, det ska jag vekligen! Men det är i slutet av 8:an och skolan tar massor av tid , fotbollen också, så det blir mindre tid att bara vara hemma och t.ex. skriva på bloggen.

Idag var jag iallfall på BOKarna och vi var på en fantastiskt fin liten barn och ungdoms bokhandel som heter Bokslukaren. De säljer inte bara böcker utan har också ett jättemysigt litet café där man t.ex.kan köpa en "Loranga-läsk", "Ulf Stark-macka" eller "Nick och Nora oreo kaka". Det är väldigt fint där inne och böckerna är uppställda på ett sätt som verkligen får en att bli sugen på att läsa. Vi var där och pratade om favoritböcker och jag tipsade om "Boktjuven" och "Bryta om". "Bryta om" är ingen bok som jag direkt kopplar till mina favoriter men jag hade svårt att välja bland alla böcker och alla mina favorittitlar lämnade mitt huvud när jag valde. Jag träffade också Amelie som har bokbloggen Amelies Boktips.

Jag tipsar verkligen om att gå dit och köpa böcker, eller bara titta och kanske köpa något från det litteraturinspirerade cafét.

/Hanna

fredag 14 maj 2010

Boktävling!

Hej!

Jag är med i en tävling där man kan vinna Lisa Bjärbos roman "Det är så logiskt alla fattar utom du". Tävlingen hittar ni här : Barnboksprat

Jag har just läst en artikel om boken i KP och jag har sett att det är en bok mån ga bloggar om just nu, så det skulle vara väldigt roligt att få läsa den. Den ser ut så här:



/Hanna