onsdag 28 juli 2010

Finally..

Jag har äntligen läst ut "Den hemliga historien", det tog många månader det. Jag vet faktiskt inte varför, den var otroligt bra och inte jättesvår att läsa. Men jag antar att det blir så med vissa böcker bara, att man aldrig kommer någon vart. Men nu är den utläst och jag rekommenderar den verkligen till alla. Ett spännande relationsdrama.

I förrigår när det regnade åkte vi till en by som finns här på landet, vi gick bl.a. till en secondhandaffär där jag hittade tre böcker för tre kronor styck. Annika Thors nya "Fyren och stjärnorna" och de två sista delarna i "Den mörka¨materian".




/Hanna

måndag 26 juli 2010

Sorgligt tips




För ungefär ett halvår sedan hyrde jag och två kompisar en väldigt bra och sorglig film; "My sisters keeper" eller som den heter på svenska ; "Allt för min syster". Efter det ville jag läsa boken, men den var slutsåld i alla bokhandlar jag gick in i och vissa hade den inte ens. Men i England hittade jag den och jag är väldigt glad att jag har läst den.



På omslaget står det: "The only way to save your daughter, is to sacrifice her sister, what would you do"? Det är en ganska bra beskrivning av vad boken handlar om.



Kate Fitzgerald är bara två år när läkarna upptäcker att hon har en svår form av leukemi och snabbt visar det sig att hon är i stort behov av en donator. Men varken någon av hennes föräldrar eller hennes två år äldre bror har matchande anlag. Kön för en utomstående donator är lång, och Kate är så sjuk att hon inte klarar av att vänta. Den enda lösningen som Sara och Brian (föräldrarna) kan komma fram till är att ge Kate ett till syskon, med matchande anlag. Flickan som föds får heta Anna och redan som bara någon timme gammal donerar hon för första gången till Kate. Boken utspelar sig då Anna är 13 år, hela livet har hon varit donator för sin syster och även om det hela tiden går upp och ner för Kate så är hon fortfarande vid liv. Men det är när Anna blir tvungen att donera en av sina njurar hon bestämmer sig för att hon inte orkar längre. Hon är trött på att alltid finnas till hands för sin syster och aldrig kunna leva ett normalt liv. Det är med många argument hon går till en advokat för att stämma sina föräldrar för rätten över sin egen kropp.



Historien är ju väldigt sorglig och det gör ont i kroppen när man läser om cancern. Men det blir aldrig så jobbigt att man måste slå igen boken och ta en paus. Mycket tack vare alla personbyten. Det är det jag gillar mest med boken ,man får följa så många olika personer,Kate, Anna, Brian, Sara, Jesse (den äldre brorn), advokaten, m.fl. Man får se historien ur så många synvinklar att det är svårt att veta vem man tycker har rätt i den stora frågan om Anna ska sluta vara sin systers donator. Då är det så skönt att veta att jag inte behöver göra det stora beslutet, det är bara att läsa vidare och se hur det går.



En annan grej jag gillar är att många kapitel börjar med en metafor, de kan vara lite krångliga på engelska, men oftast är de väldigt snyggt inlagda och sköna avbrott från den vanliga sorgliga världen. Jag älskar den här boken, jag ber er att läsa den. Och att se filmen efteråt är ett tips.



/Hanna

lördag 24 juli 2010


Nu är jag tillbaka på landet efter en väldigt härlig vecka i Skåne. Bad, sol och många utflykter, bl.a. till Danmark. Tyvärr fanns det inget internet i den lilla stugan vi bodde i så jag har inte kunnat skriva några recensioner. Jag har bl.a. läst en bok av Philip Pullman under veckan, "Den tatuerade fjärilen" som jag valde från biblioteket i all hast. Jag läste bara första raden på baksidan och det räckte ; "En varm juninatt i Oxford träffar Chris Jenny - flickan som kommer att förändra hans liv" I OXFORD! Så jag lånade boken med ett leende på läpparna, tänk att få läsa en bok som utspelar sig i staden jag tillbringade 3 spännande veckor i.


Boken handlar som ni kanske förstått om Chris som är en sjuttonårig kille som bott hela sitt liv i Oxford. Hans föräldrar är skilda sedan ett år tillbaka, båda har träffat en ny och stämningen mellan föräldrarna är inte den bästa. Det är sommarlov och Chris har ett sommarjobb hos en firma som lånar och säljer rekvisita, ljus och andra praktiska saker som kan behövas till teatrar och fester. En kväll jobbar han med ljussättningen på en bal för studenterna från ett av Oxfords college och det är där han träffar Jenny för första gången.


Det handlar inte bara om kärleken mellan Chris och Jenny utan också om en gammal konflikt mellan Chris chef på firman och tre bröder från London-trakten. Det är den konflikten som gör att boken får en spänning,så att man vill läsa vidare. Men ärligt talat tycker jag att det spårar ur lite på slutet och blir lite för krångligt. Det kan också bli lite förvirrande med sättet Philip Pullman skriver på, han skriver alltid i tredje person och han byter synvinkeln mellan huvudkaraktärerna ganska ofta. Ibland blir det snyggt och bra men ibland blir det som sagt lite förvirrande.


Jag gillade den här boken, men det var mest för att jag precis varit i Oxford och nu kunde se framför mig var karaktärerna befann sig. Carfax och Gile's var bilder i mitt huvud. Förut när jag har läst böcker som utspelar sig i städer i andra länder har jag inte kunnat ta till mig miljöbeskrivningarna så bra, allt har bara varit namn på gator och platser. Det blir mycket mer levande om man vet var boken utspelar sig, som när man t.ex. läser böcker som utspelar sig i Stockholm. Så jag skulle inte läst den här boken om det inte varit för var den utspelade sig, men det var kul att läsa något av Philip Pullman. Nu blir jag sugen på att läsa hans böcker om Sally Lockhart också.


Philip Pullman kommer själv från Oxford, liksom många andra stora författare som t.ex. C.S Lewis och J.R.R Tolkien.
/Hanna

lördag 10 juli 2010

Home again!


Hej!

Nu är jag hemma igen så nu kan jag börja uppdatera bloggen som vanligt. Jag är jättenöjd med min språkresa och det är något jag verkligen kan rekommendera att göra, både för att lära sig engelska, träffa nya vänner men också för att man växer som person när man kommer ensam till ett annat land och måste anpassa sig efter så mycket nytt.

Jag har läst en jättebra bok av Nick Hornby under min vistelse i Oxford. Den heter Slam och är skriven på ett väldigt humoristiskt sätt och jag rekommenderar verkligen att läsa den. Man får följa Sam, en sextonårig kille, som växt upp med dåliga odds för att lyckas i livet. Hans mamma var bara 16 när han föddes och ingen i hans släkt har studerat vidare efter skolan. Men Sam vill ändra på släktens dåliga rykte och är faktiskt på väg att lyckas i livet då han träffar en tjej som förändrar allt.

Jag skulle vilja ge er en lång recension, men jag är på landet och uppkopplingen är inte den bästa.

Ha det bra!

/Hanna