söndag 27 mars 2011

Poesivecka!

I veckan hade vi poesivecka i skolan, och som jag berättade förut hade vi bara poesi på lektionerna (eller inte på de praktiska ämnena). De poeter som kom och ledde workshops var bl.a. Cecilia Hansson, Oskar Hanska, Olivia Bergendal och Katarina Kieri. Det var väldigt kul att få höra dem prata om poesi och skrivande och att också själv få skriva poesi utifrån deras övningar. Veckan avslutades med en jättebra och rolig Talkshow där några elever i LD var ledare och ett par inbjudna poeter var gäster. Poeterna fick även läsa upp sina dikter och jag blev extremt imponerad. Allt kändes lite som ett program av Skavlan. ( Fast mycket bättre!)

En poet som jag blev sugen på att läsa mer av var Cecilia Hansson. Hon har bla skrivit Spegelsken, en diktsamling som handlar om en tjej som går sista året i 9:an.


Läser ni poesi? Vilka poeter i så fall?

lördag 26 mars 2011

The tallest man on earth - Lyssna!

Jag är otroligt ledsen över att jag inte har skrivit på så länge! Jag har inte läst så mycket på senaste tiden pågrund av tidsbrist. Men nu jag har bara 20 sidor kvar av Hundraåringen.. så snart kommer en recension. Hela den här veckan har vi haft Poesivecka i skolan, bara poesiskrivande på olika sätt, massor av workshops att välja mellan och massor av poeter som lett workshoparna. Det har varit väldigt roligt och jag ska berätta en massa imorgon och lägga ut ett par dikter. Nu är det snart Earth Hour så jag måste stänga av datorn, släcka alla lampor och tända ljus och spela kort istället. Släck ni med!



torsdag 17 mars 2011

En annorlunda presskonferens

Idag har jag gjort något väldigt, som Vanja skulle uttrycka det, "Fränt".

I höst öppnar Palatset, och jag hoppas att ni läsare vet vad det är, annars kan ni såklart ta reda på det här eller här. Idag höll jag och fyra andra aktiva VIPPare i Palatsets första presskonferens, och det var vi, barnen och ungdomarna,som ledde den. Det var en väldigt speciell upplevelse att det man sa blev nerskrivet av journalister och att man blev fotad så mycket.

Jag har aldrig varit på en presskonferens förut, de jag har sett har jag sett på TV. Det brukar vara att Zlatan berättar att han ska byta klubb för femtielfte gången. Men den här presskonferensen var annorlunda. Jag berättade t.ex om BOKarna som är bokgruppen i VIPP, för att ge ett exempel på hur VIPPs verksamhet fungerar. Jag fick också berätta om Palatsets aktörer, det vill säga vilka artister, föreningar och personer som kommer att finnas på Palatset när det öppnar i höst. Det var väldigt väldigt kul att få vara med. Svd har redan lagt upp sin artikel på deras hemsidan och jag hoppas att den går att läsa i Kulturdelen imorgon eller om ett par dagar.

Ha det bra!

lördag 12 mars 2011

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Gissa om jag blev glad i veckan när jag hittade den här boken i brevlådan. Recensionsexemplar från Gilla Böcker av Sara Ohlssons nyutgivna bok "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag". Det var otroligt snällt av dem att skicka den. Det kommer nog dröja ett tag innan recensionen dyker upp på bloggen, det är mycket i skolan och jag läser redan två böcker samtidigt + en tjock svår NO-bok till nationella proven.

Bara titeln ger ju sken av en riktigt bra bok! Ska ni läsa den?

söndag 6 mars 2011

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten




Jag gillade den här boken väldigt väldigt mycket. Som läsare kommer man verkligen in i Christophers huvud och ser världen utifrån hans sätt att se. Det gör man för att historien dels är väldigt bra berättad, t.ex är hans panik över mycket människor och nya platser otroligt bra beskrivet, men man får också en inblick i hur han ser allt genom bilderna, diagrammen och kartorna som finns i boken. Historien är spännande, intressant och nyskapande. Det enda som stör mig är att Christophers föräldrar inte kändes trovärdiga. Jag fick inget grepp om dem. Till en början verkade hans pappa vara väldigt omtänksam och snäll men sedan visade det sig att han döljde en hel del hemligheter för Christopher. Det känns också konstigt att hans pappa inte verkade berätta för så många om Christophers autism. Han kom i obekväma situationer väldigt ofta där t.ex. poliserna misstolkade honom. Men stort sett är boken verkligen läsvärd.

Vad tycker ni om boken?