söndag 3 april 2011

Debatten om "Här ligger jag och blöder"


För ett par veckor sedan började debatten om Jenny Jägerfeldts augustprisade ungdomsbok "Här ligger jag och blöder". Det var Gunn-Britt Sundström som startade debatten. Det hon kritiserar i sitt inlägg är beskrivningen av huvudkaraktärens mamma, Janas, reaktion när hon får veta att hon lider av Aspergers syndrom. Gunn-Britt Sundström skriver att det inte är realistiskt att Jana reagerar så starkt att hon blir intagen på psykiatrisk klinik.

Jag antar att jag tillhör den målgrupp som boken riktar sig till och jag upplever inte att det var den händelsen som var viktig i boken. Berättelsen är skriven utifrån Majas perspektiv, inte hennes mammas. Det centrala i berättelsen är hur Maja utvecklas som person, inte realismen i mammans reaktioner och beteenden.

Jag tycker själv att Janas reaktion är trovärdig. Hon har levt i hela sitt liv med sina speciella egenskaper och plötsligt en dag får hon veta att det finns en förklaring för varför hon är den hon är. Varför hon inte har varit som andra mammor. Chocken över beskedet tillsammans med besvikelsen över att hon inte kunnat ge den uppfostran hon skulle velat ge Maja gör henne så chockad att hon tas in på psyket.

Det som berörde mig mest i boken var Majas känslor och tankar. Hennes föräldrar fanns inte där för henne när hela hennes liv vändes upp och ner. Då känns det tråkigt att en händelse i boken faktagranskas på det sätt som Gunn-Britt Sundström gör och samtidigt förminskar Jenny Jägerfeldts författarskap och historia.

Vad tycker ni, har ni hört något om debatten?
/Hanna

2 kommentarer:

  1. Tänkte inte alls på det när jag läste boken. Tycker det är onödigt att haka upp sig på såna små detaljer. Verkar nästan som att någon bara ville kritisera boken och letade reda på något att klaga på :/
    Jag tycker den boken är jättebra, och håller med dig om att det är Maja det handlar om. Majas mammma är inte så väsentligt :)

    SvaraRadera
  2. Du är så intelligent, Hanna. Dör en smula.

    SvaraRadera