måndag 15 november 2010

Maus är ett måste!

Jag hade aldrig kunnat tro att en serieroman skulle kunna beröra mig på det här sättet. Men Maus är en bok som berör fruktansvärt mycket. Den visar förintelsen från ett nytt perspektiv och sticker ut bland böcker om samma tema.

Det är en serieroman i två delar och som jag berättat tidigare illustreras judarna som möss och tyskarna som katter, polackerna som grisar och t.o.m svenskar finns med, illustrerade som renar. I boken får man följa Art Spiegelman som återberättar Vladeks,sin pappas, berättelse från förintelsen. Man följer samtidigt Art och Vladeks samtal om förintelsen och medan de pratar skriver Art sin berättelse. Vladek berättar om hur judarnas frihet försvann och hur det sedan slutade med koncentrations och förintelselägren. Han berättar om Arts bror som dog under kriget och om alla andra som också förlorade sina liv. Vladek ger en detaljrik bild av hur det var att vara jude under de här åren, och det är extremt bra berättat. Varenda bild känns som att det ligger månader av tanke bakom och texten som hör till passar perfekt. Boken gör att jag vissa stunder inte mår så bra, den rymmer så mycket ondska och sorg, men några gånger kommer det ändå in lite humor och det är det som får mig att läsa ut boken och gilla den ännu mer.

I efterorden finns det ett sådant bra stycke som passar in jättebra och egentligen säger det enda jag har att säga: ”Det händer ibland att man läser ett verk som man hänförs, fascineras och blir djupt tagen av och som man vill säga något klokt och insiktsfullt om. Man vill förklara varför boken har gett en känsla av insikt, förståelse och kunskap. Men det enda man kan säga är: Läs den! Läs den och du kommer att förstå, du kommer att känna som jag. Åtminstone är det vad man tror och hoppas, önskar.”  Maus är en sådan bok.

/Hanna

4 kommentarer:

 1. Maus är verkligen fantastisk.

  Om du vill läsa en annan serieroman som berör kan jag verkligen rekommendera "Husfrid" ("Fun Home") av Allison Bechdel.

  Fin blogg förresten! :)

  SvaraRadera
 2. Serieformen blir ibland mycket starkare än verkliga bilder. Tänker på Persepolis och hennes berättelse om sin uppväxt i Iran. Maus skall jag absolut låna på bibblan.

  SvaraRadera
 3. jag har gett dig en "cherry on top-award". titta gärna in på min blogg för där står det vad man ska göra när man har fått den (bokbloggen1.blogspot.com).

  SvaraRadera
 4. Grattis! Du har fått en Cherry on Top Award av mig.
  Kolla in min blogg för mer info :D

  SvaraRadera