tisdag 22 december 2009

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian




Jag har läst en fantastiskt bra bok! Den heter "Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian" och är skriven av Sherman Alexie.

Junior bor i ett indianreservat tillsammans med massor av andra indianer. Alla lever de under dåliga omständigheter, det är fattigt, folk går hungriga och 9o% av alla vuxna är alkoholister Junior själv har det inte heller lätt. Han föddes med en skada i hjärnan och blir därför kallad Vattenskalle och många andra öknamn. Dessutom stammar och läspar han. Men han är smart, väldigt smart. Så smart att hans lärare föreslår att han ska börja på skolan för de vita. Skolan ligger 35 km från reservatet så det är inget lätt byte att göra. Dels kommer det innebära att hela indianstammen kommer vända sig mot honom men också att han garanterat kommer att behandlas illa på skolan för de vita som enda indian. Men Junior byter skola trots att hans bästa vän i reservatet börjar hata honom och att han vissa dagar får gå de 35 km till skolan eftersom familjen ibland inte har råd med pengar till bensin.

Boken har egentligen en väldigt sorglig handling men den innehåller också väldigt mycket humor. Jag tyckte att det var en sådan bra beskrivning av boken av Neil Gailman: "Fantastisk på alla sätt, gripande och rolig och varm och ärlig och kaxig och smart..Jag är säker på att inom kort kommer den här boken både vinna fina priser och bli bannlyst."

För boken är inte bara text sida upp och ner, Junior är inte bara vattenskalle utan serietecknare också. I hela boken får man ta del av hans bilder och de är så roliga,smarta och passande att boken blir ännu mer fantastisk!

Läs den!
/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar