lördag 24 juli 2010


Nu är jag tillbaka på landet efter en väldigt härlig vecka i Skåne. Bad, sol och många utflykter, bl.a. till Danmark. Tyvärr fanns det inget internet i den lilla stugan vi bodde i så jag har inte kunnat skriva några recensioner. Jag har bl.a. läst en bok av Philip Pullman under veckan, "Den tatuerade fjärilen" som jag valde från biblioteket i all hast. Jag läste bara första raden på baksidan och det räckte ; "En varm juninatt i Oxford träffar Chris Jenny - flickan som kommer att förändra hans liv" I OXFORD! Så jag lånade boken med ett leende på läpparna, tänk att få läsa en bok som utspelar sig i staden jag tillbringade 3 spännande veckor i.


Boken handlar som ni kanske förstått om Chris som är en sjuttonårig kille som bott hela sitt liv i Oxford. Hans föräldrar är skilda sedan ett år tillbaka, båda har träffat en ny och stämningen mellan föräldrarna är inte den bästa. Det är sommarlov och Chris har ett sommarjobb hos en firma som lånar och säljer rekvisita, ljus och andra praktiska saker som kan behövas till teatrar och fester. En kväll jobbar han med ljussättningen på en bal för studenterna från ett av Oxfords college och det är där han träffar Jenny för första gången.


Det handlar inte bara om kärleken mellan Chris och Jenny utan också om en gammal konflikt mellan Chris chef på firman och tre bröder från London-trakten. Det är den konflikten som gör att boken får en spänning,så att man vill läsa vidare. Men ärligt talat tycker jag att det spårar ur lite på slutet och blir lite för krångligt. Det kan också bli lite förvirrande med sättet Philip Pullman skriver på, han skriver alltid i tredje person och han byter synvinkeln mellan huvudkaraktärerna ganska ofta. Ibland blir det snyggt och bra men ibland blir det som sagt lite förvirrande.


Jag gillade den här boken, men det var mest för att jag precis varit i Oxford och nu kunde se framför mig var karaktärerna befann sig. Carfax och Gile's var bilder i mitt huvud. Förut när jag har läst böcker som utspelar sig i städer i andra länder har jag inte kunnat ta till mig miljöbeskrivningarna så bra, allt har bara varit namn på gator och platser. Det blir mycket mer levande om man vet var boken utspelar sig, som när man t.ex. läser böcker som utspelar sig i Stockholm. Så jag skulle inte läst den här boken om det inte varit för var den utspelade sig, men det var kul att läsa något av Philip Pullman. Nu blir jag sugen på att läsa hans böcker om Sally Lockhart också.


Philip Pullman kommer själv från Oxford, liksom många andra stora författare som t.ex. C.S Lewis och J.R.R Tolkien.
/Hanna

4 kommentarer:

 1. Jag tycker väldigt mycket om Philip Pullman, men tror inte att jag har läst just den här boken. Böckerna om Sally Lockhart är väldigt bra (i alla fall den första, av någon anledning har jag inte läst någon av fortsättningarna, men sett Skuggan från Norr på film), så dem tycker jag absolut att du ska läsa.

  Har du läst hans fantastiska trilogi Den mörka materian? Om inte tycker jag verkligen att du ska göra det. Delar av dem utspelar sig i Oxford, fast i en annan värld.

  Kul att du hade det bra på din språkresa! :)

  SvaraRadera
 2. Verkar bra! Det är alltid kul att klicka in här å Se att det finns en ny recension : ]

  SvaraRadera
 3. Svar. Matilda: Jag har faktiskt bara läst första delen i "Den mörka materian", och det var flera år sedan. Jag minns knappt någonting, så när du säger att den är så bra vill jag såklart läsa serien.

  Maila: Vad roligt att du läser! Själv tycker jag att jag uppdaterar alledeles för sällan. Men det ska bli ändring på det;)

  SvaraRadera
 4. Den enda översatta boken jag inte läst av Pullman! Men den låter jätte bra. Håller med dig om miljöbeskrivningarna, namn på gator säger ingen ting om man inte sett eller känner till dem. Funderar faktiskt på att läsa om alla Pullmans böcker bara för att de utspelar sig i Oxford.

  och, Sally Lockhart serien är superbra, finns också som TV serie men har inte sett den :(

  SvaraRadera