måndag 26 juli 2010

Sorgligt tips
För ungefär ett halvår sedan hyrde jag och två kompisar en väldigt bra och sorglig film; "My sisters keeper" eller som den heter på svenska ; "Allt för min syster". Efter det ville jag läsa boken, men den var slutsåld i alla bokhandlar jag gick in i och vissa hade den inte ens. Men i England hittade jag den och jag är väldigt glad att jag har läst den.På omslaget står det: "The only way to save your daughter, is to sacrifice her sister, what would you do"? Det är en ganska bra beskrivning av vad boken handlar om.Kate Fitzgerald är bara två år när läkarna upptäcker att hon har en svår form av leukemi och snabbt visar det sig att hon är i stort behov av en donator. Men varken någon av hennes föräldrar eller hennes två år äldre bror har matchande anlag. Kön för en utomstående donator är lång, och Kate är så sjuk att hon inte klarar av att vänta. Den enda lösningen som Sara och Brian (föräldrarna) kan komma fram till är att ge Kate ett till syskon, med matchande anlag. Flickan som föds får heta Anna och redan som bara någon timme gammal donerar hon för första gången till Kate. Boken utspelar sig då Anna är 13 år, hela livet har hon varit donator för sin syster och även om det hela tiden går upp och ner för Kate så är hon fortfarande vid liv. Men det är när Anna blir tvungen att donera en av sina njurar hon bestämmer sig för att hon inte orkar längre. Hon är trött på att alltid finnas till hands för sin syster och aldrig kunna leva ett normalt liv. Det är med många argument hon går till en advokat för att stämma sina föräldrar för rätten över sin egen kropp.Historien är ju väldigt sorglig och det gör ont i kroppen när man läser om cancern. Men det blir aldrig så jobbigt att man måste slå igen boken och ta en paus. Mycket tack vare alla personbyten. Det är det jag gillar mest med boken ,man får följa så många olika personer,Kate, Anna, Brian, Sara, Jesse (den äldre brorn), advokaten, m.fl. Man får se historien ur så många synvinklar att det är svårt att veta vem man tycker har rätt i den stora frågan om Anna ska sluta vara sin systers donator. Då är det så skönt att veta att jag inte behöver göra det stora beslutet, det är bara att läsa vidare och se hur det går.En annan grej jag gillar är att många kapitel börjar med en metafor, de kan vara lite krångliga på engelska, men oftast är de väldigt snyggt inlagda och sköna avbrott från den vanliga sorgliga världen. Jag älskar den här boken, jag ber er att läsa den. Och att se filmen efteråt är ett tips./Hanna

4 kommentarer:

 1. Oj, trodde inte handlingen var SÅ hemsk! Jag har ju hört mycket om den och att den ska vara otroligt sorglig, men föder de verkligen ett barn och tar hennes blod för att hålla deras andra barn vid liv? Det är ju fruktansvärt! Nu måste jag se filmen på en gång. Finns boken översatt?

  SvaraRadera
 2. Nej, det är ju verkligen ingen feel good bok/film. Ja, de föder Anna för att kunna ge Kate en donator, de tar ju celler och andra delar av kroppen från henne också, men man tycker inte att det är så hemskt när man läser. Jag förstår föräldrarnas syn på det hela också, det är deras enda chans att hålla sin lilla tvååring i liv. Men man tycker samtidigt väldigt synd om Anna, jag vet faktiskt inte vems sida jag står på. Jag vet bara att jag hatar cancer!

  Jag är nästan helt säker på att den finns översatt till svenska, jag såg den iallafall på adlibris, översatt.

  SvaraRadera
 3. Åh, den låter ju bra och sorlig!! Jag har hört om den och den verkar så bra! :o Verkligen en annat ämne som man kanske inte har läst om...

  SvaraRadera
 4. Jag spanade på den här boken på svenska förut, i pocketutgåva. Då hette den, som filmens svenska titel: Allt för min syster.
  Men så kollade jag runt och fick veta att pocketutgåvan var slutsåld! Så det blev inget av med det. Men nu blir jag nyfiken igen.. :)

  SvaraRadera