lördag 25 december 2010

Kan man säga God Jul i efterskott?

Eller ska jag kanske säga God fortsättning? Men det känns verkligen inte som ett ungdomligt sätt att uttrycka sig. Jag vill i alla fall säga God Jul eftersom jag inte hade tillfälle att skriva någonting igår. På förmiddagen var jag hos släkten på mammas sida och kvällen tillbringade jag med släkt på pappas sida (då var vi över tjugo stycken!) så det fanns ingen tid till att skriva på bloggen. Jag hoppas att ni hade en otroligt bra julafton och fick många fina presenter och åt mycket god julmat. Kommentera gärna vad ni fick, det är alltid lika roligt att få veta!

För några veckor sedan skrev jag ju om boken "The Exquisite Book" och jag fick den igår, gissa om jag blev glad! Nu vet jag lite mer om den efter att ha bläddrat igenom den och läst lite. Det känns verkligen som en typisk "hanna-bok" och en bok för alla er andra som gillar alternativasurrealistiskaindieillustratörer. Det är hundra olika illustratörer som har gjort varsitt konstverk. Boken är uppdelad i tio kapitel och i varje kapitel finns 10 konstverk. Det speciella med den här boken är att alla bilder hänger ihop utan att illustratörerna gjort bilderna tillsammans. Det går till så att den första illustratören får veta vad kapitlet ska heta, t.ex. "In the clouds", när han/hon gjort färdigt sin bild skickar den bilden vidare till nästa illustratör i turordningen och den ritar en egen bild, och när den är klar skickar den vidare sin bild till nästa. Alltså får illustratören se den tidigare bilden. Bilderna hänger ihop så att en horisontiell linje följer alla bilder. Det kan ni se tydligare i youtube-videon för boken. Varje kapitel väcklar man ut, så det är inte direkt någon bok att sitta och läsa på tunnelbanan, men den är perfekt att sitta och bläddra i hemma. Så jag ber er nästan att köpa den för den är fruktansvärt fin. I boken finns faktiskt också ett konstverk av en svensk illustratör, Camilla Engman.

God fortsättning!

/Hanna

3 kommentarer:

  1. vad roligt att du fick den! men en fråga: vad betyder indie? :)

    SvaraRadera
  2. Vilken fantastisk bok du tipsade om! Nu är den på min önskelista på nätbokhandeln. Lyckliga du som har den redan. Jag gillar böcker som de gjort på ett ett ovanligt sätt och här har de lyckats. Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  3. Svar till Anonym: Egentligen tror jag inte att det finns ett ord när man pratar om konst som heter Indie. Men det finns en musikstil som kallas indiepop, en förkortning av engelskans independent som betyder oberoende. Exempel på band är "The Smits", "Belle and Sebastian" m.fl. Men ordet Indie används idag också som att beskriva t.ex en klädstil. I förordet för "The Exquisite Book" beskrevs bilderna just som Indie och jag tror det betyder att bilderna är fria, helt olika, moderna och lite galna. Om du vill ha en bättre förklaring säg till! ;)

    SvaraRadera