söndag 23 januari 2011

Läsa en bok två gånger?

Nu är det faktiskt andra gången jag har läst ut Svenne av Per Nilsson. Vanligtvis läser jag sällan en bok två gånger, har jag upplevt boken en gång så räcker det. Jag vill inte höra samma historia igen utan överraskningar och jag är rädd för att jag ska ha växt ifrån boken sedan gången innan och inte gilla den lika mycket som första gången. Det är bara ytterst få böcker jag kan läsa om, kanske en tiondel av mina favoritböcker, Harry Potter och Boktjuven inräknade.

Så när min svenska/so lärare sa att vi skulle läsa Svenne av Per Nilsson blev jag först ganska besviken. Men när jag sedan började läsa upptäckte jag att jag uppskattade boken mycket mer nu än förra gången för drygt två år sedan. Svenne handlar om hur en vanlig svensk kille från landet blir den mest jagade personen i Sverige. Boken känns väldigt aktuell nu när ett främlingsfientligt parti har kommit in i riksdagen och det är precis vad som händer i boken.Den här gången tror jag att det var tvärtom, istället för att jag har växt ifrån boken har jag växt ifatt den. Jag har mer kunskap om ämnet nu och kan ta till mig mer av boken.

Hur är det för er? Brukar ni läsa om böcker och hur brukar det kännas?

3 kommentarer:

 1. Jag älskar att läsa om böcker! Att få uppleva hela berättelsen igen är underbart. Ofta finner man nya saker varenda gång man läser den också.
  Har försökt läsa Svenne en gång, men kom aldrig riktigt in i den. Kanske värd ett nytt försök? :)

  SvaraRadera
 2. Jag läser nästan bara om mina favoritböcker, just för att de är favoriter som jag vet att jag aldrig kommer tröttna på.
  Men jag tycker alltid att man ser berättelsen på ett annat sätt när man läser den igen, speciellt när det gått en lång tid.

  SvaraRadera
 3. Sånt är så jäkla coolt. Man märker liksom att man har utvecklats och så under de senaste åren och börjat tänka djupare och på ett annat sätt. Jag tycker det är ballt när man kanske förstår grejer som man inte förstod när man läste boken första gången.Det känns som att man liksom har lärt sig något då:D
  Själv gillar jag att läsa om böcker om jag har tid, det finns ju så mycket som man ska hinna läsa så det blir inte att man läser om böcker så ofta. Men jag tycker att man upptäcker nya saker som man inte upptäckte första gången. Det är som när man ser en film flera gånger.

  Ursäkta för en långt kommentar^^

  SvaraRadera