lördag 29 januari 2011

The boy in the striped pyjamas

Nu har jag provat ett helt nytt sätt att läsa en bok. Jag har länge velat läsa "The boy in the striped pyjamas" (Pojken i randig pyjamas) och så hittade jag den på ljudbok, på engelska. Jag har aldrig lyssnat på en ljudbok på engelska förut. Men det var inte mycket svårare än en på svenska."The boy in the striped pyjamas" var otroligt bra. Det beror ju mycket på vem som är uppläsare och Michael Maloneys röst passade perfekt till historien som är skriven av John Boyne. Pojken i randig pyjamas är ännu en bok om förintelsen. Men den här boken sticker ut från mängden. Bruno är en tysk, nioårig oskuldsfull liten pojke. Hans far är en naziofficer och Brunos familj tvingas en dag flytta från Berlin till ett ställe långt borta eftersom hans far har tilldelats en viktig uppgift. Bruno tvingas lämna sitt liv och sina vänner i Berlin för att flytta till det lilla stället "Outwith", som han kallar det. De flyttar in en villa  långt ute på landet och Bruno blir snabbt uttråkad av att inte ha någon att leka med. Det enda som finns utanför husets väggar är någon sorts bondgård full av människor i randiga pyjamasar bakom ett stort stängsel. En dag bestämmer han sig för att gå ut på upptäcksfärd. Efter en lång promenad längs stängslet träffar han en liten pojke, också han klädd i en randig pyjamas. En vänskap tar sin början mellan de två pojkarna, trots stängslet som skiljer dem åt.

Det är som är så fruktansvärt bra med den här boken är att den är skriven fullt ut från Brunos perspektiv. Det är en nioårings språk, och ovetande tankar. Han förstår inte vad som försigår där bakom stängslet och vad hans far egentligen jobbar med. Det blir effektfullt och nytt. I en intervju med författaren berättar John Boyne att många läsare har stört och irriterat sig på Brunos naivitet och ovetande, att det blir överdrivet och att han borde förstått vad som försigick. Men John Boyne förklarar på ett bra sätt att vuxna människor innan 1945 inte förstod vad judarna utsattes för, och om det såg någonting eller hörde någonting så satte de inte stopp för det. Det var först efter 1945 som sanningen skakade världen. Då är det ju inte omöjligt att en liten nioårig pojke inte förstod vad som hände. Intervjun är väldigt bra och går att lyssna på sista cd-skivan i ljudboken.

Lyssna på boken, läs boken eller se filmen. Ni kommer inte bli besvikna.

tisdag 25 januari 2011

First Aid Kit i Tv4

Som ni kanske redan vet är jag väldigt förtjust i First Aid Kit. Jag blir som förtrollad av deras musik och kan verkligen inte sluta lyssna. I söndags var båda systrarna med i Tv4 där de spelar sin cover av Johnossis "What's the point".

First%20aid%20kit%20-%20Whats%20the%20point

Ni kan kolla vidare på tv4 play och se en intervju samt en video där de spelar en av sina låtar ; "I met up with the king". Om någon av er har hört Fleet Foxes så kan det vara kul att kolla in deras cover av "Tiger Mountain Peasant Song" på youtube. De var bara 15 och 17 år då, och det var tack vare den videon de har lyckats slå utomlands, videon har nästan 2 miljoner visningar.

söndag 23 januari 2011

Läsa en bok två gånger?

Nu är det faktiskt andra gången jag har läst ut Svenne av Per Nilsson. Vanligtvis läser jag sällan en bok två gånger, har jag upplevt boken en gång så räcker det. Jag vill inte höra samma historia igen utan överraskningar och jag är rädd för att jag ska ha växt ifrån boken sedan gången innan och inte gilla den lika mycket som första gången. Det är bara ytterst få böcker jag kan läsa om, kanske en tiondel av mina favoritböcker, Harry Potter och Boktjuven inräknade.

Så när min svenska/so lärare sa att vi skulle läsa Svenne av Per Nilsson blev jag först ganska besviken. Men när jag sedan började läsa upptäckte jag att jag uppskattade boken mycket mer nu än förra gången för drygt två år sedan. Svenne handlar om hur en vanlig svensk kille från landet blir den mest jagade personen i Sverige. Boken känns väldigt aktuell nu när ett främlingsfientligt parti har kommit in i riksdagen och det är precis vad som händer i boken.Den här gången tror jag att det var tvärtom, istället för att jag har växt ifrån boken har jag växt ifatt den. Jag har mer kunskap om ämnet nu och kan ta till mig mer av boken.

Hur är det för er? Brukar ni läsa om böcker och hur brukar det kännas?

lördag 22 januari 2011

Glöm inte följande.

Hej Hannas läsare!
Ni är väldigt många, tror jag. Inte så konstigt med tanke på att Hanna är världens bästa på att skriva bokrecensioner. Hanna är världens bästa på väldigt mycket. Till exempel:
 • Vara snäll
 • Vara snygg
 • Få en att känna sig bra till mods (typ som Jaspar i Twilight)
 • Låta som Birgitta (2.17)
 • Veta allt
 • Komma på bra idéer
 • Rita
 • Vara ödmjuk (trots att hon är bäst på allt)
 • Hämta på dagis
 • Prata
 • Skriva (noveller, dikter, nyhetsartiklar, blogginlägg, u name it)
 • Skriva bra mail på Facebook
 • Planera
 • Göra andra glada
Samt mycket, mycket mer. Hanna ät bäst på allt, typ. Ibland gör Hanna mig väldigt avundsjuk men sen kommer jag på hur glad jag är att ha henne som vän. Naw, nu ger Hanna mig en kram. JAG VET ATT NI BLIR F1 AVUND7KA... He he he...

Jag ska i alla fall sova över här i Hannas mirakulöst mysiga hem och det känns väldigt bra.
Hare gött! (I KP står det att gött betyder rumpa men jag tror inte riktigt det.)
Puss från en hemlig.

fredag 14 januari 2011

Kolka av Bengt Ohlsson

Kolka är första boken jag har läst av Bengt Ohlsson och jag gillade den mycket. Den var lätt att läsa, med flytande, levande och bra språk. Den var spännande och tog oväntade vändningar hela tiden. Den klassas som en vuxenbok men kan absolut även läsas av ungdomar. Här är ett klipp från kulturprogrammet "Babel" med en intervju med författaren. Han berättar vad boken handlar om och hur det gick till att skriva den.Tycker ni boken verkar intressant?

måndag 10 januari 2011

En sagolik föreställning!


Jag hade faktiskt väldigt dålig koll på hur historien om "Den lilla sjöjungfrun" egentligen var. H C Andersens orginalverision har jag inte läst och jag hade bara vaga minnen av Disneys version. Därför var det väldigt kul att få gå på teater och se historien berättad för mig igen, fast på teaterns vis.

Det var en underbar föreställning, otroligt välspelad och allt annat var väldigt bra gjort, rekvisitan, ljuset och speciellt hur scenen var uppbyggd. Som ni ser på bilden fanns ett stort träd i mitten och det trädet stod kvar genom hela föreställningen. Det kunde snurra, hade luckor i stammen som kunde användas som stege eller plattform att stå/sitta på, det kom ljus ur olika hål m.m. Men det bästa av allt var att skådespelarna sprang upp längs stammen, gjorde en liten akrobatisk rörelse och gled ner igen. Allt var fint, sagolikt och spännande.

Ta chansen att se den på Dramaten, det finns biljetter kvar. Den passar för alla åldrar men jag tror verkligen att barn uppskattar den mycket så ta med syskonet eller kusinen.

söndag 2 januari 2011

Det här med book trailer..

Att göra en trailer för en bok verkar vara det nya sättet att göra reklam för böckerna innan de kommit ut i bokhandlarna. Det är en väldigt bra idé. Men något som jag tror kan bli fel är att de som gjort trailern ger huvudkaraktärerna ansikten och det kan faktiskt förstöra hela ens uppfattning av en bok. Så om det ska bli populärt med trailer så skulle jag föredra att de ska vara tecknade trailer som t.ex. den till "The Graveyard Book" här nedan.Jag hittade faktiskt trailern till "Himlen börjar här" som jag recenserade i det tidigare inlägget. Fin men kanske lite avslöjande av hur huvudkaraktärerna ser ut?Vad tycker ni?

lördag 1 januari 2011

Otrolig berättelse om kärlek och saknad


Det är inte ofta jag läser en riktigt bra kärleksroman för ungdomar. De som skrivs i Sverige känns ofta väldigt klyschiga, det är samma osäkra huvudkaraktärer, samma fyllefester och samma förbjudna kärlekar. Det finns säkert en hel del sådana böcker i den engelska ungdomslitteraturen också men vad jag har stött på bland engelska ungdomsromaner så har böckerna varit väldigt olika och nyskapande. ”Himlen börjar här” av den amerikanska författaren och poeten Jandy Nelson är en av de böckerna, men den är inte bara nyskapande, den är också fruktansvärt bra skriven, hjärtslitande ,humorfylld, djup och helt klockren.
Lennie är sjutton år och har precis förlorat sin syster Bailey. Utan Bailey känner sig Lennie tom, naken, ensam. Hela livet har hon vuxit upp vid Baileys sida, de har gjort allt tillsammans och plötsligt tvingas Lennie leva livet utan sin syster och allt blir mycket svårare. Lennie börjar t.ex. ifrågasätta varför hennes och Baileys mamma lämnade dem när de bara var små barn och inte hört av sig sedan dess. Hon kan nu inte längre godta sin mormors ursäkt att hennes mamma var rastlös och ville upptäcka världen, resa runt och möta den stora kärleken. Hon vill ha ett svar på sin mammas frånvaro. Tiden efter systerns död möter Lennie själv för första gången kärleken, men hon har svårt att kontrollera sina känslor och lyckas trassla in sig i två förhållanden. Samtidigt kämpar hon med sorgen efter sin systers död och alla oroligheter gör att hennes liv ställs på din spets.
Det märks att Jandy Nelson har varit poet. Dikterna som inleder varje kapitel är väldigt bra skrivna och innan jag visste att hon varit poet häpnade jag över hur bra de var. Det är huvudkaraktären Lennie som får vara författare till dikterna i boken och längst ner på sidan står det var dikten var funnen. Hon strör alltså dikter runt sig som hon klottrat ner på godispapper, pappersmuggar, ristat in i träd o.s.v. Hur dikterna sedan hittats får man inte veta förrän i slutet av boken. Dikterna är en sådan detalj som gör att jag kommer att minnas boken en lång tid framöver.
Historien i ”Himlen börjar här” är så levande. Jag kom på mig själv med att fundera över Lennies situation flera gånger varje dag under dagarna jag läste boken. Det här definitivt en av de bästa böckerna som skrivits 2010.
/Hanna