onsdag 4 november 2009

Blod är ingen Bryta om


På bokcirkeln läser vi nu "Blod" av Åsa Anderberg Strollo, hennes andra bok efter debutromanen "Bryta om". Mina förväntningar var jättehöga och om jag ska vara ärlig så var inte boken så bra som jag hoppats. Den slår iallafall inte "Bryta om".

Ida fjorton år råkar av misstag hitta ett brev adresserat till hennes mamma där en okänd man förklarar att han är Idas pappa. Hon vet inte vad hon ska göra med det hon fått veta och efter tre veckors frågande huvudvärk vänder hon sig till sina två bästa kompisar. De råder henne att prata med sinaföräldrar men Ida hinner inte hitta ett tillfälle att prata med sin pappa eftersom han reser bort och hon blir tvungen att vända sig till bara sin mamma. Hennes mamma reagerar inte som Ida trodde. Hon blir bara arg eftersom Ida rotat i bland hennes saker och ber Ida att inte tänka mer på brevet, det som står där är inte sant. Men hur lätt är det att bara släppa tankarna på vem mannen som skrivit brevet är? Ida börjar snabbt tänka på alla olikheter hon har med sin pappa och syskon och undrar om mannen som skrivit brevet ändå talar sanning.

I boken får man följa Idas oro om hennes pappa verkligen är hennes riktiga pappa men boken tar också upp miljöproblemen världen över på ett ganska konstigt sätt. Eller är det bara jag som är ovan? Jag har aldrig läst en ungdomsbok där huvudpersonen resonerar kring miljöfrågorna och de tas upp som fakta i förbifarten. Är det här kanske ett ämne som det kommer skrivas om i framtida ungdomsböcker? Om hur världen förstörs och hur vi alla måste göra något åt det. Jag kan känna igen mig lite i Ida och hur hon tänker men jag tyckte ändå att det blev en ganska konstig kombination med den här pappan och miljöproblemen.

Det ska bli roligt att diskutera den här boken och se hur de andra tänker om kombinationen och om min åsikt kanske förändras. För så blir det ibland om någon pratar jättevarmt om en bok jag tyckte var helt okej så börjar jag också se väldigt bra bitar i boken och tvärtom. Men vad jag tycker nu är iallafall att boken var bra med bra och flytande handling men jag ogillar kombinationen av teman.

/Hanna

2 kommentarer:

  1. Jag ser dig som en framtida bokrecensent när jag läser det här:D

    SvaraRadera
  2. Tack Lillebil du är rolig ;) Men jag vet inte vad jag vill bli, det finns ju så mycket..

    SvaraRadera