fredag 28 maj 2010

Två böcker på engelska


Här är två tips på ganska lättlästa böcker på engelska för den som vill öva upp sig och går i högstadiet ,ungefär.


Time Bomb - Nigel Hinton

När jag praoade på Stadsbiblioteket fastnade min blick på den här boken. Den har en fin framsida och så tyckte jag att titeln lät väldigt intressant. Boken utspelar sig under 1949 och man får följa fyra killar under ett sommarlov då de är 12 år. Under andra världskriget slog det ner en bomb i området där de bor och en villa på en höjd jämnades med marken. Nu är det bara ruiner och höga kullar kvar och dit går de fyra killarna för att fly alla vuxna och den vanliga världen. En dag hittar de en odetonerad bomb och bomben blir deras hemlighet. En hemlighet som ger deras vardag spänning och styrka.Boken var väldigt målande skriven och med lite humor. Huvudpersonen (som är en av de fyra killarna) är väldigt intressant och man får inte bara ta del av hur han har det med sina kompisar, utan också hans familjeproblem. Den utspelar ju sig på slutet av 40-talet och jag får väldigt tydliga bilder hur det var då, i skolan och i hemmen. I mitten av boken kommer en väldigt intressant person in i berättelsen och ger den ny fart. Ett tips!


Small steps-Louis Sachar

Det här är fortsättningen på "Holes", men det går bra att inte ha läst "Holes" innan. Det blir lite roligare om man har det eftersom att det ibland kastas in lite återblickar eller roliga repliker som man bara förstår då, men det är inget nödvändigt. Huvudpersonen är utbytt, det handlar inte längre om Stanley, utan om hans kompis Armpit. Armpit har bestämt sig för att starta ett nytt liv efter de förskräckliga månaderna på Camp Green Lake. Han vill lämna kriminaliteten bakom sig och bli "normal". Men hans planer går inte riktigt som han tänkt eftersom att X-ray ( känd från Holes) erbjuder honom ett sätt att tjäna snabba pengar som låter helt ofarligt men visar sig urspåra ganska snabbt.Låt er inte luras, det är inte bara en historia om kriminalitet och om hur Armpit råkar illa ut. Det finns mycket annat fint i berättelsen som jag gillar, Armpits kärlek till både vänner, familj och en mycket speciell tjej. Jag gillar också musik-temat i berättelsen som kopplas samman med sättet X-Ray vill tjäna pengar på och det är också kul att läsa om det typiska levnadssättet för amerikanska ungdomar. Ett tips!


Kommentera gärna och säg vad ni tycker om tips på engelska ungdomsromaner, är det bra att ge sådana tips eller onödigt?/Hanna

2 kommentarer:

  1. Jag visste inte att det fanns en fortsättning på Holes :D Måste läsa den!

    SvaraRadera
  2. Eftersom jag älskar att läsa böcker på engelska har jag inget emot att du ger tips på engelska böcker :)

    SvaraRadera