lördag 11 september 2010

Sorgliga bokupplevelser om sorglig händelse

Hej,
snart börjar vi med ett stort projekt i skolan om Andra Världskriget. Vi kommer jobba med ämnet i både svenskan och engelskan. I svenskan vet jag att klassen bl.a. kommer bli indelade i grupper av kanske fem personer och varje grupp kommer att vara en tidningsredaktion. Tillsammans ska vi jobba som om vi var en tidning under Andra Världskriget. Vi kommer att ha en chefredaktör och vara tvungna att ha producerat artiklar m.m.fram till en viss deadline. I engelskan kommer vi se filmer som utspelar sig under andra världskriget och ha diskussioner. Så därför tänkte jag att det skulle passa bra ha ett Andra Världskriget tema på bloggen ett tag framöver. Jag tycker att det är ett väldigt intressant och sorgligt ämne och det har gjorts så mycket bra böcker och filmer i temat.


Jag har läst jättemånga bra böcker som skildrar kriget från olika perspektiv:

Boktjuven av Markus Zusak
Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian
Hemlängtan av -II-
En liten kärlekssång av -II-
En ö i havet (hela serien) av Annika Thor
Hanas Resväska av Karen Levine

Igår läste jag ut en bok som handlar om en flicka som levde i Tjeckoslovakien under kriget. Flickan hette Hana Brady och dog bara när hon var 13 år. I boken får man dels följa henne men också en japansk kvinna från 2000-talet som försöker spåra upp vem Hana var. Den japanska kvinnan, Fumiko, vill att ungdomar i Japan ska lära sig mer om Förintelsen, många vet inte ens att den har inträffat. För att få dem att förstå startar hon en grupp av ungdomar som kallar sig "Småvingarna" som tillsammans skriver artiklar och poesi om kriget. Fumiko gör med hjälp av ungdomarna från "Småvingarna" en utställning och det är då de får tag på Hana Bradys resväska som är starten på ett sökande efter vem Hana Brady var. Boken är den sanna historien om Hanas liv och innehåller en hel del foton, teckningar och dokument som tillhört henne. Även fast boken är så kort och tar slut så fort så är den väldigt läsvärd och hinner framkalla tårar flera gånger.Böcker jag vill läsa som utspelar sig under kriget:

Anne Franks dagbok (inte den lättlästa versionen) av Ane Frank
Ulrike och Kriget av Vibeke Olsson
The boy in the striped pyjamas (Pojken i randig pyjamas) av John Boyne


/Hanna

2 kommentarer:

  1. Ett tips på en bok om andra världskriget är: Jag överlevde - Mietek Grocher
    Han har skrivit en självbiografi om sitt liv, sin uppväxt som utspelade sig under andra världskriget. Det coola är att han lever än idag och föreläser om det i skolor, ett litet tips bara :)

    SvaraRadera
  2. ÅH du är så duktig Hanna! PUSS!

    SvaraRadera