lördag 25 september 2010

Revolt på Bokmässan!

Nu har jag kommit hem från en heldag på Bokmässan, jag är helt slut, mina ben värker och mina axlar är nedtyngda av alla kassar jag burit på. Men det är värt det, hundra gånger om. Det var verkligen en häftig upplevelse. Man kommer in i ett stort hav av montrar från olika förlag, tidningar, bokhandlar, ja allt som har med böcker att göra och det kryllar av folk som alla har samma brinnande intresse för böcker. Det var verkligen en speciell känsla att komma in där och plötsligt vara omringad av böcker, folk som pratar om böcker, författare och den speciella lukten av nya böcker.Sedan började det roliga, att gå runt till olika montrar och bara titta på allting. Bonnier, Rabén och Sjögren och Alfabetas montrar var fullsmockade med folk och böcker och det var roligt på sitt sätt. Men det var också väldigt roligt att gå till de mindre montrarna, t.ex. Opals och XPublishing.

Vi kom till Bokmässan redan vid 9-tiden och då var det lagom med folk, men det ökade fort och plötsligt var det smockfullt. Det var nackdelen med att gå på lördagen, man kunde knappt ta sig fram vid två-tiden.Under dagen hände många roliga saker. Bl.a. så kom Johan Unenge och Måns Gahrton till Bonnier Carlsens monter och pratade om deras nya bokserie "Hotell gyllene knorren". Johan kom ju till Palatset i våras och han var lika bra den här gången. "Hotell gyllene knorren" kommer att bli årets julkalender och vad Johan Unenge och Måns Gahrton berättade så lät det som att den kommer bli väldigt bra. Jag har själv inte läst serien eftersom den riktar sig till yngre, men min 6-åriga lillebror har lyssnat på ljudböckerna och vad jag har hört genom min sovrumsvägg låter det bra. Johan Unenge berättade också att han fått inspiration från Hotellet vid E4:an mellan Nyköping och Norrköping. Ni som åkt förbi kan nog inte undgått att tänka på hur läskigt och märkligt hotellet ser ut att vara. Jag har tänkt på det varje gång. Aja, jag tror att man kan se fram emot julkalendern i år.
Under en timme jobbade jag och Elin för Värsta boken som är ett projekt i Göteborg för att väcka läsglädje hos ungdomar. Biblioteken i Göteborg delar ut gratis pocketböcker till ungdomar, och vi hjälpte till med utdelningen. Det var väldigt roligt för alla blev så glada när de fick en gratis pocketbok och det var riktigt bra pocketböcker också. Bl.a. Hungerspelen, Boktjuven, Decembergatans hungriga andar, Svart drama, En liten chock, Guldkompassen, Hur kär får man bli?, m.fl. Det är ett väldigt bra projekt!

På eftermiddagen såg vi Dan Höjer prata om sin nya bok och jag tittade mest eftersom att han var min skrivkursledare några dagar för några somrar sedan. 


Vi såg också Johanna Thydell som var där och signerade sin nya bok ”Ursäkta att man vill bli lite älskad”. Den verkar så himla bra och det var extra kul att nu ha den signerad.Jag har väldigt svårt att köpa saker p.g.a beslutsångest men idag har jag gjort köp minsann. Det kan inte mäta sig med Elins bokskörd, 26 böcker! Men det var mycket för att vara mig, jag kom hem med 7 böcker, varav jag fick två gratis när vi jobbade med Värsta boken. Jag är väldigt nöjd. Jag kom hem med:

- Det är så logiskt alla fattar utom du –  Lisa Bjärbo. (Det ska bli jättekul att läsa den, boken har ju fått sådan himla bra kritik i både tidningar och av mina kompisar, och Lisa Bjärbos blogg är ju så fint skriven så då förväntar jag mig mycket av boken.)
- Ursäkta att man vill bli lite älskad – Johanna Thydell.
- Tu man hand – Tomas Lagermand Lundme (Tips från XPublishings monter)
- Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn – Bjorn Sortland (Tips från XPublishings monter, och från Elin)
- Ett nytt liv på köpet – Emma Granholm (Hittade den inbundna superbilligt och köpte den mest därför, men Elin har läst den och säger att den var läsvärd)
- Resan som började med ett slut – Zulmir Becevi´c  ( Från Värsta boken, en av böckerna som fanns kvar på slutet, men jag hoppas att den är bra)
- Ibland bara måste man – David Levithan (Också från Värsta boken. Jag började läsa den men det var inte riktigt en bok för mig, men det är en bra present.)

Sedan plockar man ju på sig en hel del broschyrer, kataloger och gratis grejer.En rolig upptäckt : Klara hittade tredje delen av Hungerspelen, Revolt, på svenska lite undangömd i ett hörn i Bonnier Carlsens monter. Så troligtvis har boken släppts tidigare än vad det förut var bestämt!

Det har varit en otroligt rolig dag och nu ska jag fortsätta ha en mysig filmkväll med Elin,
ha det jättebra allihopa!

Hälsningar från Göteborg

7 kommentarer:

 1. Åh så roligt det låter!!! Skulle hemskt gärna varit där! Puss!

  SvaraRadera
 2. Du har fått en Beautiful Blogger Award från mig! Läse mer på min blogg :)

  SvaraRadera
 3. Vilka härliga böcker (särskilt Johanna Thydells)!
  Skön hösthälsning Hanna!
  önskar
  Lena K E

  Vi ses på Palatset när det blir något bok-kul!

  SvaraRadera
 4. Jag vill också gå på bokmässa !!

  SvaraRadera
 5. Jag var också där på lördagen, kanske sprang vi om varandra nånstans!
  /L

  SvaraRadera
 6. Hej
  Tack för hjälpen på bokmässan med Värsta boken. Jag har lagt ut lite bilder från fredagens utdelning på vår blogg collaget.blogspot.com och länkat hit till din blogg.
  Kul att du ville vara med!
  Jennie Wangel, V frölunda bibliotek

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag tror att du besökte mig i min monter. Kul att läsa om dina upplevelser under mässan.

  SvaraRadera