lördag 29 januari 2011

The boy in the striped pyjamas

Nu har jag provat ett helt nytt sätt att läsa en bok. Jag har länge velat läsa "The boy in the striped pyjamas" (Pojken i randig pyjamas) och så hittade jag den på ljudbok, på engelska. Jag har aldrig lyssnat på en ljudbok på engelska förut. Men det var inte mycket svårare än en på svenska.



"The boy in the striped pyjamas" var otroligt bra. Det beror ju mycket på vem som är uppläsare och Michael Maloneys röst passade perfekt till historien som är skriven av John Boyne. Pojken i randig pyjamas är ännu en bok om förintelsen. Men den här boken sticker ut från mängden. Bruno är en tysk, nioårig oskuldsfull liten pojke. Hans far är en naziofficer och Brunos familj tvingas en dag flytta från Berlin till ett ställe långt borta eftersom hans far har tilldelats en viktig uppgift. Bruno tvingas lämna sitt liv och sina vänner i Berlin för att flytta till det lilla stället "Outwith", som han kallar det. De flyttar in en villa  långt ute på landet och Bruno blir snabbt uttråkad av att inte ha någon att leka med. Det enda som finns utanför husets väggar är någon sorts bondgård full av människor i randiga pyjamasar bakom ett stort stängsel. En dag bestämmer han sig för att gå ut på upptäcksfärd. Efter en lång promenad längs stängslet träffar han en liten pojke, också han klädd i en randig pyjamas. En vänskap tar sin början mellan de två pojkarna, trots stängslet som skiljer dem åt.

Det är som är så fruktansvärt bra med den här boken är att den är skriven fullt ut från Brunos perspektiv. Det är en nioårings språk, och ovetande tankar. Han förstår inte vad som försigår där bakom stängslet och vad hans far egentligen jobbar med. Det blir effektfullt och nytt. I en intervju med författaren berättar John Boyne att många läsare har stört och irriterat sig på Brunos naivitet och ovetande, att det blir överdrivet och att han borde förstått vad som försigick. Men John Boyne förklarar på ett bra sätt att vuxna människor innan 1945 inte förstod vad judarna utsattes för, och om det såg någonting eller hörde någonting så satte de inte stopp för det. Det var först efter 1945 som sanningen skakade världen. Då är det ju inte omöjligt att en liten nioårig pojke inte förstod vad som hände. Intervjun är väldigt bra och går att lyssna på sista cd-skivan i ljudboken.

Lyssna på boken, läs boken eller se filmen. Ni kommer inte bli besvikna.

1 kommentar:

  1. Det låter som en väldigt bra bok! Historiska böcker är alltid intressanta.

    SvaraRadera