torsdag 4 juni 2009

Godnatt Mister Tom-igen

Jag har nyss läst ut Michelle Magorians "Godnatt Mister Tom" igen, det är en bok som verkligen griper tag i en och har hållt mig vaken många kvällar.
Boken handlar om nio-åriga Willie som blir tvungen att evakueras under andra världskriget. Från den stora staden London där kriget visar sig varje dag kommer Willie till den lilla byn Little Weirwold, en by på englangs landsbygd där man knappt märker av att kriget härjar i landet. Willie får komma till enstöringen Thomas Okaley som inte varit sig själv efter den dagen hans fru dog. Men när Willie kommer förändras han. Willie får första gången sova i en säng, äta sig mätt och slippa bli slagen och piskad varje kväll. Han känner sig mer och mer hemmastad i byn och får kompisar, börjar skolan, hittar sina talanger och lever ett lyckligt liv. Men en dag får han ett brev från sin mamma i London som är mycket sjuk och vill att han genast ska ge sig av tillbaka hem. Veckorna går och Tom hör inte av Willie, han bestämmer sig för att resa till London och leta rätt på pojken.

När man läser boken växlar ens känslor mellan lycka och sorg och ibland vill man nästan inte fortsätta läsa när hemskheterna kommer. Men man fortsätter och lever sig in i Willie. Jag älskar det sättet Michelle Magorian skriver på, det är så levande , jag kan framkalla bilden av Little Weirlwold, Wille och Tom. Det här är en bok alla måste läsa och när man ändå är igång bör man läsa Michelle Magorians "Hemlängtan" och "En liten kärlekssång" också.

Betyg-5

3 kommentarer:

  1. Ååå jag älskar denna boken! Jag tycker det är så hemskt nät Will blir hitta med den döda babyn!

    SvaraRadera
  2. Ja, det väldigt hemskt, jag kan nästan inte läsa det utan att börja gråta. Men det är verkligen en av världens bästa böcker!

    SvaraRadera
  3. Jaaa! Håller med... jag fick den när jag fyllde år av min älskade morfar... Det tog 3 dagar sen hade jag just läst en bok :)

    SvaraRadera