fredag 1 oktober 2010

Ursäkta att jag har svårt att förklara

Hej!
Första boken jag läst av Bokmässeböckerna ligger utläst här bredvid mig, "Ursäkta att man vill bli lite älskad" av Johanna Thydell. Det är en fruktansvärt bra bok som verkligen levde upp till alla mina förväntningar. Man skulle kunna tro att den är som många andra typiska ungdomsböcker, och det är den till en viss del, men den sticker samtidigt ut från mängden.

"Välkomna ska ni vara till livet med Nora Jonasson! Här älskar man människor som inte älskar tillbaka. Här pluggar man till prov man ändå misslyckas på. Här blir man bjuden på fester men orsakar istället katastrofer på balkonger. Här är man vän med vänner som plötsligt tycker att man är ett riktigt svin. Här tror man att man är på ett visst sätt men så är man tydligen inte det."
Tänk att det kan vara så svårt, livet. Fast Nora har det egentligen inte så förfärligt. Inte skär hon sig i armarna eller stoppar fingrarna i halsen, men ändå känns det som om hon inte duger, inte är tillräckligt smart, snygg, smal, cool.

Något som återkommer i många typiska ungdomsböcker är den osäkra huvudkaraktären som väldigt ofta har något problem med kompisar eller föräldrar. Ofta finns svår kärlek med i bilden, men så träffar huvudkaraktären en person som förändrar allt. Johanna Thydells nya bok innehåller mycket av det jag nämnde, men den är skriven på ett sådant speciellt sätt att jag inte kommer glömma bort handlingen, vad alla hette och om huvudkaraktären blev kär i sin brorsa eller lärare. Jag kommer att komma ihåg Nora, de andra karaktärerna och jag kommer att komma ihåg hur speciell boken var.

Språket är helt annorlunda från något jag har läst tidigare. Kommatecken, stor bokstav och punkter glöms bort. Styckeindelningen är inte alltid korrekt. Språket är väldigt pratigt, det låter ungefär som när man tänker eller berättar något för någon. Det gör att boken känns väldigt mycket som en dagbok. Jag gillar den så otroligt mycket ,den här boken får ingen gå miste om. Ursäkta att jag har lite svårt att recensera klart den, men det beror på att jag har läst en fantastisk recension av min kompis Vanja som ni absolut inte får missa. Ni hittar den här.

Läs hennes recension och boken och låt er svepas med i Johanna Thydells bästa bok hittills.

/Hanna

2 kommentarer:

  1. Din recension var ju hur bra som helst!
    Har hört otroligt mycket bra om den här boken, och jag längtar verkligen efter att få läsa den!

    SvaraRadera
  2. Håller med dig om att den är jättebra! Har du läst Johanna Thydells två första böcker?
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera